Studiul în Germania prin Erasmus+
Majoritatea instituțiilor din învățământul superior german nu percep taxă de studiu, însă costurile de trai și taxele semestriale trebuie să fie acoperite de student. Prin urmare, studenților li se cere să găsească un sprijin financiar pentru acoperirea unor astfel de costuri, care sunt considerate ca fiind destul de mari. Există diferite burse și alte programe de sprijin pentru a ajuta studenții să studieze în Germania, printre care se numără și Granturile UE Erasmus+. În acest articol, vom explora în detaliu:
- Ce este programul Erasmus+
- Țări eligibile pentru Erasmus+
- Studiază în Germania prin Granturi Erasmus+ UE
- Care sunt cerințele pentru ca persoanele fizice să studieze în Germania prin Erasmus+
- Procedura de aplicare și obținere a bursei Erasmus+
- Durata studiilor în Germania ca student Erasmus+
- Ce costuri acoperă Grantul Erasmus+ UE
- Diplome oferite prin studii Erasmus+
- Sfaturi pentru a fi selectat
1. Ce este programul Erasmus+
Erasmus+ este un program al Uniunii Europene pentru Educație, Formare, Tineret și Sport, implementat de Comisia Europeană și de câteva organizații de sprijin pentru a oferi sprijin financiar pentru activitățile care cresc competențele și capacitatea de angajare în rândul tinerilor din Europa. Programul Erasmus+, din 2014 este un succesor integrat al mai multor programe educaționale ale Uniunii Europene care au fost implementate în decursul anilor.
Bugetul alocat de Uniunea Europeană pentru o perioadă de șapte ani pentru activitățile Erasmus+ depășește 10 miliarde EUR. Numărul estimat de studenți europeni beneficiari ai acestui program este de peste 5 milioane, care pot studia, se pot pregăti, pot avea experiență de muncă și pot face voluntariat în străinătate finanțați prin granturi Erasmus+ UE. Erasmus+ este un program stabilit ca instrument pentru atingerea obiectivului privind scăderea ratei de angajare.
2. Țări eligibile pentru Erasmus+
Granturile UE Erasmus+ nu sunt accesibile tuturor țărilor și, în plus, fiecare țară poate accesa aceste fonduri prin organizații sau instituții de învățământ în cadrul unor apeluri deschise specifice Erasmus+.
Există trei categorii de țări care pot participa la acțiunile Erasmus+:
Țările programului
În această categorie sunt incluse țările care pot participa pe deplin la acțiunile Erasmus+.
Aici sunt enumerate țările membre UE precum: Belgia, Grecia, Lituania, Portugalia, Bulgaria, Spania, Luxemburg, România, Republica Cehă, Franța, Ungaria, Slovenia, Danemarca, Croația, Malta, Slovacia, Germania, Italia, Țările de Jos, Finlanda, Estonia, Cipru, Austria, Suedia, Irlanda, Letonia, Polonia, Regatul Unit și țări non-membre ale UE, cum ar fi: Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Turcia.
Țările partenere
În categoria țărilor partenere se află acele țări care pot participa la acțiuni specifice ale Erasmus+ doar în condiții și criterii specifice, iar fondurile sunt distribuite doar prin organizațiile și instituțiile din aceste țări.
Astfel de țări sunt Balcanii de Vest (Regiunea 1): Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru și Serbia; Țările Parteneriatului Estic (Regiunea 2): Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Teritoriul Ucrainei, așa cum este recunoscut de dreptul internațional; Țările sud-mediteraneene (Regiunea 3): Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Palestina, Siria și Tunisia; și Federația Rusă (Regiunea 4): Teritoriul Rusiei, așa cum este recunoscut de dreptul internațional.
Alte țări partenere
În această categorie sunt enumerate țările care pot participa la unele acțiuni ale Erasmus+, dar care nu fac parte din UE.
3. Studiază în Germania prin Granturi Erasmus+ UE
Programul Erasmus+ oferă tuturor persoanelor care studiază deja într-o universitate din țara lor de origine posibilitatea de a studia un semestru sau două într-o universitate germană. Astfel, această schemă de finanțare nu sprijină studenții care nu sunt în prezent înscriși la studii.
Ideea din spatele programelor de schimb este ca studenții să-și îmbogățească cunoștințele academice, practica profesională, înțelegerea interculturală și lingvistică într-o țară străină, în acest caz Germania.
4. Care sunt cerințele pentru ca persoanele fizice să studieze în Germania prin Erasmus+
Studenții eligibili pentru a studia în Germania prin Erasmus+ sunt cei care:
- sunt în prezent înscriși într-o universitate de origine care este membră a Cartei Erasmus pentru învățământul superior. Studiile la universitatea de origine duc la o diplomă recunoscută în Germania. Căutați să studiați la o universitate germană, care este, de asemenea, membră a Cartei Erasmus pentru Învățământul Superior.
- doresc să devină subiect de schimb de studenți în baza unui acord comun al ambelor universități (universitatea mamă și universitatea gazdă din Germania) pentru acțiuni specifice de mobilitate.
Când căutați informații despre fondurile Erasmus+ disponibile și universitățile cooperante din Germania în cadrul Erasmus+, contactați biroul internațional al universității sau biroul Erasmus+.
Studenții pot obține sprijin din partea Erasmus+ pentru:
- stagii de practică în organizații germane
- oportunitatea de a face un stagiu într-o organizație privată sau publică din Germania care activează pe piața locală a muncii în timpul studiilor.
5. Procedura de aplicare și obținere a bursei Erasmus+
De obicei, toate informațiile necesare pentru a aplica pentru schimbul de studii Erasmus+ pot fi preluate de universitate sau agenție națională pentru apelul de acțiune specifică, totuși acestea sunt câteva aspecte generale de știut despre aplicarea și obținerea de fonduri Erasmus+ pentru a studia în Germania:
- Studentul depune formularul de cerere completat pentru acțiunea de mobilitate specifică.
- Dacă se acordă, studentul primește un acord pentru perioada de mobilitate, semnat între student și instituția de origine,
- Studentul primește un Contract de învățare pentru programul de studii de urmat în Germania; aprobat de student, instituția de origine și instituția gazdă din Germania,
- Studentul primește Carta Studenților Erasmus+ care specifică drepturile și obligațiile studenților față de instituția gazdă din Germania.
6. Durata studiilor în Germania ca student Erasmus+
Pentru studenții care studiază prin Erasmus+ în Germania sau în altă țară, studiile lor durează de la 3 până la 12 luni (până la un an universitar), cu posibilitatea de a obține un stagiu în timpul studiilor pentru:
- studii de licență sau studii echivalente, inclusiv ciclul scurt,
- studii de master sau echivalente,
- studii doctorale
7. Ce costuri acoperă Grantul Erasmus+ UE
Erasmus+ finanțează studenții care studiază sau fac stagii de practică în Germania, acoperind următoarele costuri:
- costurile de călătorie,
- costurile de întreținere,
- înscrierea la universitatea germană,
- taxa de evaluare universitară,
- sursele bibliotecii,
- alte costuri legate de studiu în universitatea gazdă din Germania.
Grantul este acordat studentului pe perioada studiilor la universitatea germană.
8. Diplome oferite prin studii Erasmus+
Pe baza contractului de învățare pe care studentul îl obține înainte de a călători în Germania, universitatea de origine recunoaște calificativele obținute în universitatea germană gazdă.
Dacă studentul primește bursă comună Erasmus Mundus, atunci studentul primește fie diplomă dublă, fie recunoscută în comun, atât de la universitatea de acasă, cât și de la cea care îl găzduiește în Germania.
9. Sfaturi pentru a fi selectat pentru programul Erasmus+
- Continuați să vă îmbunătățiți cunoștințele în domeniul în care aplicați. Interviurile Erasmus+ sunt tehnice și greu de clarificat. Deci, cu cât aveți mai multe cunoștințe, cu atât sunt mai mari șansele de a obține bursa.
- Faceți o scrisoare motivațională de impact.
- Activitățile tale co-curriculare, extracurriculare și cursurile online pe care este posibil să le fi făcut pot avea, de asemenea, un profil puternic. Cursurile online sunt utile în special atunci când schimbați câmpul de studiu.