Cum e să ştii limba germană: perspectiva profesorului
Autor: Ilinca Stroe
Dacă un copil care învaţă germana online la Die Deutsche Akademie Bukarest are emoţii la prima lecţie, se descurcă uşor cu verbele (dar nu simpatizează terminaţiile) şi, în ansamblu, se bucură că profesorii sunt prietenoşi, am vrut să aflăm şi cum e să fii profesor de germană. Să vorbeşti limba lui Goethe cu uşurinţă, să fii deja bine familiarizat cu gramatica ei, să culegi roadele anilor de studiu şi, mai presus de orice, să fii conştient de avantajele pe care ţi le aduce stăpânirea acestei limbi extrem de apreciate în special la nivel european.
Am stat, deci, de vorbă cu Andrada B., profesoară de germană pentru copii şi adulţi la Die Deutsche Akademie Bukarest, şi vă oferim în continuare amintirile, impresiile şi opiniile ei despre procesul asimilării germanei.
- Când ai început să înveţi limba germană?
La vârsta de 2 ani şi jumătate.
- De ce ai vrut să ştii germană?
Cel mai bun prieten de la vârsta aceea, care îmi era coleg de grădiniţă, a fost mutat la grădiniţa germană. “Nu am putut trăi fără el” şi mama a trebuit să mă mute şi pe mine la germană.
- Ce îţi place cel mai mult din limba germană?
E o combinaţie între matematică şi filozofie. Te determină să gândeşti şi nu se epuizează niciodată: mereu ai câte ceva de explorat, ceea ce o face interesantă mai ales pentru oamenii curioşi, ambiţioşi şi cu gândire tehnică.
- Ce avantaje ţi-a creat cunoaşterea limbii germane?
Mare parte din viaţa mea profesională gravitează în jurul ei, pe lângă cursurile de germană pe care le ţin. Am avantaje financiare, avantaje de imagine, de multe ori, prietenii în străinătate şi siguranţa locului de muncă.
- Se spune că o limbă străină adaugă ceva personalităţii celui care o învaţă. Pe tine cum te-a schimbat germana?
Am preluat multe principii germane: sunt foarte punctuală, respect deadline-urile, respect anumite seturi de reguli, dar ştiu foarte bine şi că există excepţii, ştiu ce reguli pot să nu respect, dacă este în avantajul meu. Prima dată terminăm treaba, apoi bem o bere…
- Cum te simţi ca profesor de limba germană?
Simt o mare satisfacţie când ascult oameni care vorbesc germana şi ştiu că au învăţat-o împreuna cu mine. E ca şi cum înveţi un copil să vorbească: la început foloseşte şi reproduce cuvintele şi frazele tale, recunoşti stilul tău de a vorbi în ceea ce spune, apoi vezi cum evoluează şi îşi formează propriul registru – iar atunci ştii că a devenit independent.
- Care e provocarea cea mai mare pentru un profesor de germană?
Să menţină cursantul motivat şi să nu cedeze sau renunţe când „se complică lucrurile”.
- Ce spun studenţii tăi cel mai adesea despre experienţa învăţării limbii germane?
E un montagne russe: suişuri şi coborâşuri. Mult entuziasm şi mulţi nervi, enorme satisfacţii.
- Ce li se pare studenţilor tăi cel mai uşor de învăţat în germană?
Nimic!!… :))))) Vorbind serios: cuvintele care sunt la fel ca în engleză sau română.
- Dar cel mai greu?
Articolele substantivelor.
- Ce aspecte culturale li se transmit implicit studenţilor prin predarea limbii germane?
Pe parcursul cursului se trece prin nenumărate elemente culturale, înveţi şi te dezvolţi mult şi sub acest aspect. De exemplu, înveţi că trebuie să fii foarte specific, că orice abatere de la reguli are repercusiuni (de sens în germană), că trebuie să ai o structură…
- “Germana se învaţă greu!” În ce măsură eşti de acord cu această părere?
Cursanţii vorbesc de la prima lecţie germană. După două luni, pot să scrie un text de o pagină. Dacă înveţi activ, cu două lecţii pe săptămână şi studiu individual încă două ore săptămânal, germana se învaţă foarte bine în doi ani şi jumătate.
- În opinia ta, ce avantaje capătă un copil care ştie germană, în ziua de azi?
Recomand! Felul de a fi al oamenilor care vorbesc germană e aparte: transmit încredere şi îi vezi capabili. În plus, germana vine cu avantaje financiare şi, nu în ultimul rând, cognitive: te ajută să îţi stucturezi gândirea…
V-aţi convins? Vă aşteptăm cu drag să vă înscrieţi copilul sau să vă înscrieţi dumneavoastră înşivă la cursurile noastre de germană, la emailul/telefonul de mai jos.
Die Deutsche Akademie Bukarest, divizia de germană pentru copii a International House Bucureşti, oferă cursuri online de germană pentru copii și adolescenţi. Informaţii şi înscrieri: germanapentrucopii@ih.ro sau 0733 102 155. Pentru cursuri de germană pentru adulți ne puteți contacta la germana@ih.ro sau 0728 808 612.