Ce este Carnavalul german sau Fasching, Fasnacht, Karneval?
Fasching este o sărbătoare tradițională germană, cunoscută și sub numele de Karneval sau Fasnacht. Este sezonul Carnavalului, care a fost sărbătorit de secole de oamenii cu moștenire culturală germană din întreaga lume. Este un festival care își are originea în orașe, în special Mainz și Speyer și a fost deja împământenit în Köln până în 1234.
În mod tradițional, Carnavalul este o sărbătoare de patru luni care începe în data de 11 a lunii a 11 (noiembrie) în fiecare an. Începe, de asemenea, chiar la ora 11 și 11. Cu toate acestea, cea mai mare parte a „acțiunii” și a sărbătoririi pentru multe orașe din Germania are loc în zilele dinainte de miercurea cenușii cu petreceri non-stop, parade și tradiții interesante. Cu toate acestea, cea mai mare paradă are loc adesea în lunea trandafirilor, cu o procesiune uriașă.
Cuprins:
- Costumele
- De ce sunt ele importante?
- Salutul sau apelativul corect în Carnaval
- Gogoșile în Carnaval
- Glosar pentru sezonul Carnavalului din Germania
- Orașele de interes în Carnaval
1. Costumele?
Cu cât costumul este mai ciudat, cu atât mai bine! Este de remarcat faptul că nu numai că diferite părți ale Germaniei au nume diferite pentru festival și sărbătoare, dar au și moduri ușor diferite de a sărbători. Unele orașe au o abordare mai contemporană, iar altele mai tradițională, ceea ce înseamnă că și costumele pot fi destul de înspăimântătoare pentru cei mici.
2. Arderea unui Nubbel
Poate că una dintre tradițiile cele mai întunecate și mai unice în Karneval este arderea unui Nubbel. Dar ce este exact „nubbel”?
Nubbel este un nume pentru o păpușă de paie îmbrăcată care a apărut în jurul anului 1950 și a atârnat deasupra multor pub-uri în timpul festivităților Fasching. Se spune că arderea Nubbel-ului marchează sfârșitul sezonului de carnaval. Silueta din pânză este arsă în mod tradițional la miezul nopții. În cele din urmă, se spune că această ardere îi absolvă pe petrecăreți de păcatele comise în timpul festivităților. Cu toate acestea, în vremurile contemporane, Nubbel reprezintă toți pasionații de carnaval și este văzut ca un țap ispășitor pentru orice greșeli și contravenții comise în timpul Carnavalului.
În alte regiuni, este cunoscut sub diferite denumiri precum Zacheies (în zona Köln), Lazarus (în Jülich) sau Bacchus (în zona Ruhr). Nubbel este numit după o persoană care nu ar trebui să fie numită. Prin urmare, termenul „Nubbel Chris” poate fi tradus ca însemnând „cineva”, iar „dä es beim Nubbel” înseamnă „el este undeva”.
3. Salutul sau apelativul corect de carnaval
Așa cum fiecare regiune poate folosi un nume diferit pentru a se referi la Carnaval, adică Fastnacht, Fasching, Karneval, la fel fiecare are un anumit apelativ sau salut. Este important să-l folosești pe cel corect oriunde sărbătorești. Iată câteva pentru a începe!
- Kaiserslautern strigă „Kalau!”
- Wiesbaden și Mainz din apropiere strigă „Helau!“ (poate una dintre cele mai faimoase împreună cu Alaaf din Köln!)
- Köln / Bonn, strigătul popular de carnaval este „Alaaf”.
- Düsseldorf strigă „Helau!”
- Baden-Würtenburgk, Rottweil strigă „Hu Hu Hu”
4. Gogoșile în Carnaval
Dacă ați avut vreodată nevoie de o scuză pentru a mânca gogoși, acum este momentul! Fiecare regiune are propriul nume special pentru deliciul dulce, cum ar fi Kreppel sau Berliner. De obicei, gogoașa este umplută cu orice dulceață roșie: gem de zmeură, căpșuni sau măceșe. Cu toate acestea, există o glumă comună în nordul Germaniei că unele dintre dulciuri sunt umplute cu muștar! Așadar, asigurați-vă că verificați umplutura înainte de a mânca!
5. Glosar pentru sezonul carnavalului din Germania
În Renania de Nord-Westfalia oamenii numesc această perioadă de desfătare „Karneval”. În Renania-Palatinat, Hesse și Baden-Württemberg, pe de altă parte, oamenii sărbătoresc „Fastnacht” sau „Fas(se)nacht”, în timp ce așa-numitul sezon al cincilea este denumit în principal „Fasching” în Bavaria și Saxonia.
- Weiberfastnacht, Weiberfasching – sau joia nebună
În joia dinainte de Miercurea Cenușii, în Köln sau München, femeile sunt cele care preiau controlul – la urma urmei, lumea este menită să fie răsturnată în acest timp. Primăriile sunt luate cu asalt simbolic de femei, iar primarii predau cheile orașului în semn de capitulare. Bărbații care poartă un costum pentru a lucra în această zi sunt susceptibili să li se taie cravatele. Experții nu poartă cravata lor preferată în această zi.
- Kamelle
„Kamelle, Kamelle”, strigă locuitorii din Köln când se apropie cortegiul de carnaval. Se referă la dulciurile mici, lipicioase, care sunt în mod tradițional aruncate în mulțime. Acum sunt din ce în ce mai mult înlocuite de napolitane de ciocolată, batoane de mestecat, floricele de porumb și urși de gumă. „Kamelle” este o modificare a „Karamelle” (caramel), care provine din zahărul carmelizat folosit în dulciurile tradiționale. Originile acestei distribuții generoase de dulciuri s-ar putea afla în perioada iminentă a postului: toată lumea își dorește să se bucure de niște dulciuri înainte de a trebui să se descurce fără.
- Bütt
„Bütt“ (cuvântul din dialect renan pentru butoi, cuve sau cadă) este un pupitru în formă de butoi.
- Medalii de carnaval
Inițial, acestea au fost concepute ca o parodie a pompozității militare. Acestea au fost acordate sponsorilor asociațiilor de carnaval și artiștilor. Medalia pentru combaterea seriozității mortale este binecunoscută în Germania și este conferită personalităților publice importante de către asociația de carnaval din Aachen.
6. Orașele de interes în Carnaval
Carnavalul din Renania de Nord-Westfalia și Renania-Palatinat este numit și „Al cincilea anotimp” și este sărbătorit deosebit de extravagant în aceste provincii germane. În mod tradițional, perioada „Jecke Zeit” (zile nebunești) este inaugurată pe 11 noiembrie, dar începe într-adevăr în Anul Nou cu Weiberfastnacht (Carnavalul femeilor) și Rosenmontag (Lunea trandafirilor), distracția terminându-se în cele din urmă de Miercurea Cenușii. Cu toate acestea, până atunci, vor fi cântece, dansuri și petreceri în baruri, în săli și pe străzi – și toate acestea purtând costume și deghizări fanteziste. Se spune că festivalurile de acest fel au fost deja sărbătorite în antichitate.
- Köln
Carnavalul oficial cu paradele, balurile și spectacolele sale de scenă (Sitzungen) este condus de Festkomitee Kölner Karneval (Comitetul de celebrare a carnavalului de la Köln), care a fost fondat în 1823. Există multe evenimente de carnaval autonome în barurile, cluburile și comunitățile locale ale orașului. Există numeroase parade în cartierele orașului, o așa-numită paradă a fantomelor sâmbătă seara și o paradă colorată a școlilor din Köln și a cluburilor mai mici de carnaval în duminica de carnaval. Deoarece au existat în mod continuu peste un milion de spectatori pe străzi pentru parada din lunea trandafirilor în fiecare an, Carnavalul de la Köln este unul dintre cele mai mari festivaluri stradale din Europa.
- Aachen
„Oche Alaaf”, este ceea ce se strigă la Carnaval. Acest oraș mic din Renania de Nord-Westfalia atrage până la 300.000 de vizitatori. Și locuitorii din Aachen sărbătoresc carnavalul pe scară largă și în conformitate cu tradiția carnavalului renan. Cortegiul se deplasează de la Adalbertsteinweg prin Wilhelmstrasse, Theaterstrasse, Elisenbrunnen, Peterstrasse, Komphausbadstrasse, Seilgraben, Menoritenstrasse, Grosskölnstrasse, Markt, Jakobstrasse și Karlsgraben.
- Düsseldorf
Carnavalul din Düsseldorf începe când se trezește „Hoppeditz”. Hoppeditz este o figură de bufon interpretată de un cunoscut interpret de carnaval. Figurina bufonului sub forma unei marionete este apoi incinerată în grădina Muzeului Orașului Düsseldorf, în mijlocul unei mari procesiuni, și îngropată simbolic. În Düsseldorf au loc sărbători deosebit de exuberante duminică și luni. Festivalul are loc de-a lungul Königsallee și în orașul vechi. În cele din urmă, această procesiune este a doua ca mărime din Germania, cu un milion de vizitatori.
- Mainz
Oamenii din Mainz nu numesc acest carnaval „Fasching”, ci aici se numește „Mainzer Fastnacht”. Procesiunea începe pe Schillerplatz. Aici, legile ceremoniale stupide sunt citite de pe balconul Osteiner Hof și mii de bufoni sărbătoresc acest eveniment inaugural în fiecare 11 noiembrie, la ora 11:11. Cu toate acestea, punctul culminant al carnavalului este și rămâne lunea trandafirilor. Tot orașul Mainz și vizitatorii săi sunt în picioare, transformând centrul orașului într-o mare colorată de bufoni.
Parade mai mici și festivaluri de carnaval au loc, de asemenea, în multe alte orașe din Renania, precum și în Hessen, Frankfurt pe Main, precum și Hamburg și Berlin.