Cele mai frumoase sărbători germane din luna ianuarie
Ianuarie este o lună liniștită pentru a vizita orașele Germaniei. Prețurile sunt atractive și în general este mai puțină aglomerație. Este, de asemenea, un moment minunat pentru a degusta vinul fiert Glühwein și pentru a practica activități sportive în Alpii Bavarezi. Dacă nu îți surâde niciuna dintre aceste variante, te poți relaxa la una dintre băile termale presărate în toată țara, de la orașul medieval Köln până la orașele balneare de lângă granița cu Franța.
Cuprins:
1. Ziua De Anul Nou
Ziua de Anul Nou (Neujahr, Neujahrstag) este o sărbătoare legală în Germania. Este celebrată pe 1 ianuarie, cunoscută și ca prima zi a anului în calendarul gregorian. Mulți oameni încep Anul Nou la miezul nopții, între 31 decembrie și 1 ianuarie, cu vin spumant și artificii.
Activităţi
În noaptea dintre 31 decembrie și 1 ianuarie, cei mai mulți sărbătoresc sfârșitul anului vechi și începutul celui nou. Aceste sărbători includ concerte publice, petreceri și artificii și pot dura până la primele ore ale zilei de 1 ianuarie. Mulți oameni își petrec restul zilei în liniște, dar unii organizează un prânz comun sau o cină de seară cu prietenii sau familia.
În unele regiuni, presa locală concurează pentru a găsi și publica o fotografie a primului copil născut în Anul Nou. Orchestrele clasice pot prezenta un program muzical special cunoscut sub numele de Concert de Anul Nou după-amiaza sau seara.
Unde poți sărbători Revelionul în Germania:
- Berlin: Milioane de oameni au sărbătorit Revelionul la Berlin. În timp ce Poarta Brandenburg este probabil cea mai cunoscută zonă pentru petrecere, toate piețele principale ale orașului vor avea o mulțime de festivități.
- München: Marienplatz este locul unde trebuie să fii în München, cu emblematicul Rathaus ca fundal pentru o noapte de neuitat.
- Insula Rügen: Dacă doriți romantism pur, mergeți în acest oraș de pe malul mării și petreceți întreaga noapte pe plajă, cu focuri de tabără și artificii peste ocean.
- Orice oraș mare: toate orașele principale (Dresda, Frankfurt, Düsseldorf etc.) vor oferi multe lucruri de făcut și mai mult decât suficiente focuri de artificii pentru a vă lumina noaptea.
Viaţa publică
Anul Nou este o sărbătoare legală în Germania. Oficiile poștale, băncile, magazinele și alte afaceri sunt închise. Cu toate acestea, unele magazine turistice pot fi deschise, iar magazinele din gările, aeroporturile și de-a lungul autostrăzilor sunt de obicei deschise. Există unele restricții la vânzarea de alcool, spectacole publice și dans. Programele serviciilor de transport public variază în funcție de zona în care locuiești sau unde dorești să călătorești.
Istoria
Au fost sărbători de iarnă în Europa de mii de ani. Originile acestor sărbători se află în credințele precreștine despre necesitatea de a atrage Soarele înapoi pe Pământ în timpul iernilor lungi din emisfera nordică. Cu toate acestea, 1 ianuarie nu a fost întotdeauna prima zi a Anului Nou. Până în jurul anului 153 î.Hr., Anul Nou roman antic era sărbătorit la 1 martie în zona care este acum Germania.
Din 153 î.Hr. și în Imperiul Roman, Anul Nou era pe 1 ianuarie. Cu toate acestea, în unele părți ale Germaniei, 25 martie a fost respectată ca Ziua de Anul Nou până în secolul al XIII-lea sau chiar în secolul al XVI-lea. 1 ianuarie a fost larg acceptată ca Ziua de Anul Nou după această perioadă.
2. Ziua celor Trei Regi
În Austria și în anumite părți ale Germaniei și Elveției, Crăciunul nu se încheie oficial până pe 6 ianuarie. Această dată comemorează sărbătoarea religioasă cunoscută sub numele de Epifanie sau das Dreikönigsfest („festivalul celor trei regi”) în germană. Astăzi, în multe părți ale Europei vorbitoare de germană, ziua este cunoscută pentru obiceiul de strângere de fonduri de Crăciun al copiilor – Sternsinger.
Activităţi
Oamenii din unele zone se adună în Ajunul acestei sărbători (5 ianuarie) pentru a bea pentru sănătatea și norocul familiei și prietenilor în anul care vine. Bere specială cunoscută sub numele de bockbier este preparată în acest scop. Acest tip de bere are un gust mai puternic și un procent mai mare de alcool decât alte beri.
Grupuri de copii merg din casă în casă îmbrăcați ca cei trei magi între 27 decembrie și 6 ianuarie. Bat la ușa fiecărei case și cântă imnuri despre nașterea lui Iisus și vizita magilor. Dacă ușa este deschisă, ei cer bani pentru o anumită organizație de caritate.
C+M+B
În Austria și în regiunile catolice din Germania și Elveția, 6 ianuarie este și data la care oamenii (inclusiv Sternsinger) termină de desfășurat ceremonia tradițională de binecuvântare a casei „C+M+B”, cu o inscripție pe sau deasupra ușii.
În mod tradițional, cele trei litere din inscripție reprezintă numele celor trei Magi (Magi): Caspar, Melchior și Balthasar (ortografia germană). O altă posibilă explicație este că „C+M+B” înseamnă expresia latină: Christus mansionem benedicat, care se traduce prin „Hristos binecuvântează această casă”. Inscripția este de obicei făcută cu cretă care a fost binecuvântată de un preot catolic local.
Formatul de inscripție pentru 2022 ar fi: 20*C+M+B+22, în care steaua (*) reprezintă steaua Betleemului și cele trei cruci (+) reprezintă Sfânta Treime: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Numele magilor (înțelepții, die Weisen) din Orient nu sunt menționate niciodată în Biblie, ci provin din tradiția Bisericii Romane (latină) din secolul al VI-lea. Numărul trei este luat din darurile menționate: aur, tămâie și smirnă (Aur, Weihrauch, Myrrhe); Biblia nu menționează niciodată cu adevărat câți magi au venit la Betleem.
De aceea nu ar trebui să fii surprins când vezi grupuri de trei copii rătăcind pe străzi îmbrăcați în regi. Copiii vor merge din ușă în ușă, unde se obișnuiește ca gospodăria să doneze bani. copiilor care vor merge către o organizație de caritate (și câteva monede de ciocolată pentru buzunarele Regilor, desigur!). „Regii” vor binecuvânta apoi casa și îi vor da marcajele cu numele celor Trei Regi (Caspar, Melchior și Balthazar) și vor pune noua dată cu cretă deasupra ușii din față, ca semn de noroc pentru anul care vine. Deci 2023 ar fi: 20*C*M*B*23.
Sternsinger
Deși obiceiul Sternsinger datează din secolul al XVI-lea, în vremurile moderne (din 1959) obiceiul din Europa germanofonă a devenit un eveniment caritabil, de strângere de fonduri. Cunoscut oficial ca Aktion Dreikönigssingen („Operațiunea Trei Regi Cântând”) în Germania, evenimentul anual este sponsorizat de biserica catolică și organizațiile de tineret catolice.
Majoritatea participanților sunt tineri (băieți și fete) care se îmbracă în costume asemănătoare cu ceea ce se presupune că purtau magii când l-au vizitat pe pruncul Isus. Cu liderul purtând o stea, cântăreții stelelor costumați merg din casă în casă și cântă colinde tradiționale. La fiecare oprire, ei solicită, de asemenea, donații pentru diferite organizații caritabile pentru copii din Germania și din străinătate, precum și programe de eliminare a foametei în anumite părți ale lumii.
Viața publică
Epifania este o sărbătoare legală în statele germane Baden-Wuerttemberg, Bavaria și Saxonia-Anhalt. În aceste state, oficiile poștale, băncile, magazinele și alte afaceri sunt închise. Cu toate acestea, magazinele din unele zone turistice pot fi deschise, iar magazinele din gările, aeroporturile și de-a lungul autostrăzilor sunt de obicei deschise.
Serviciile de transport public pot funcționa ca de obicei, un serviciu redus sau fără serviciu, în funcție de locul în care locuiești sau dorești să călătorești. În restul Germaniei, 6 ianuarie nu este sărbătoare legală.