Dezvoltarea emoțională: Cum poți contribui la transformarea copilului tău într-un om de SUCCES!
Dezvoltarea emoțională își are bazele în copilărie. Experiențele pe care le trăiesc cei mici până la vârsta adolescenței sunt fundamentul vieții lor ulterioare. Informațiile acumulate, reacțiile la ceea ce se întâmplă cu ei și cu lumea din jur, relaționarea, echilibrul, abilitățile comportamentale și de comunicare – toate se pot construi, cu pași mici, în copilărie.
Cuprins:
1. Dezvoltarea emoțională – elementele de bază
Dezvoltarea emoțională depinde de mai mulți factori. Este esențial să existe o armonie și o pondere corectă între aceștia, astfel încât un copil să beneficieze de o formare corectă. La procesul educativ contribuie și familia, și școala, și componenta socială, și activitățile și cursurile extrașcolare.
„Cărămizile” care vor sta la baza structurii emoționale și intelectuale a copilului tău sunt:
- empatia;
- conștiința de sine;
- gestionarea propriilor emoții;
- abilitățile de relaționare socială.
Dacă ți-ai propus să investești în formarea copilului tău pentru viitor, acordă importanță tuturor acestor detalii. De asemenea, ia în calcul că activitățile instructiv-educative trebuie să se plieze pe vârsta acestuia. Cursurile la care îți propui să îl înscrii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
– copilul să aibă înclinație pentru ă domeniul respectiv, iar acesta să îi placă;
– profesorii să aibă calificarea psiho-pedagogică necesară;
– cursurile să fie acreditate și de înaltă calitate.
Cele mai recente abordări educative, bazate pe studii de specialitate și care țin pasul cu evoluția și necesitățile prezentului, sunt cele care combină învățarea cu dezvoltarea abilităților de comunicare și de leadership, și cu gândirea creativă. Astfel, copilul tău va fi pregătit inclusiv să răspundă cu succes mai târziu provocărilor vieții adulte.
Există o ofertă vastă în acest moment pentru activități educative dedicate copiilor, printre cele mai căutate numărându-se cursurile de limba engleză. Asigură-te că alegi tot ce e mai bun pentru copilul tău: orientează-te către cursurile cu rată mare de promovabilitate la examenele Cambridge. Spre exemplu, English Kids Academy, parte dintr-o rețea originară din Londra, cu o istorie de aproape 70 de ani, a avut în ultimii 10 ani o rată de promovare de 100%. EKA a primit, printre altele, și titlul de „Cel mai bun centru de pregătire Cambridge din România”, la categoria Step by Step. Distincția a fost acordată în cadrul Preparation Centre Awards, competiție organizată de Cambridge Assessment English.
Cursanții English Kids Academy au obținut cele mai bune calificative din lume la competențele de bază (listening, reading, speaking, use of English, writing) în perioada 2017-2020. De asemenea, copiii români care au urmat aceste cursuri alcătuiesc cel mai mare procent al candidaților cu calificative maxime la nivelurile FCE, KET și PET.
De asemenea, aici se pune un mare accent pe crearea unui mediu de învățare pozitiv și eficient, care contribuie și la dezvoltarea inteligenței emoționale și sociale. De altfel, EKA implementează programul RULER, creat de universitatea YALE din S.U.A., instituția care a definit pentru prima oară în lume inteligența emoțională.
Din păcate, sistemul de învățământ din România nu oferă posibilitatea dezvoltării elevilor și din aceste perspective, dat fiind că abordarea de predare se bazează încă pe metode învechite și ineficiente. Poate că și din acest motiv, majoritatea părinților caută alternative educaționale în mediul privat. Însă și aici este necesar să aplici anumite criterii și să nu faci rabat de la calitate. În fond, este vorba despre viitorul copilului tău!
1.1. Dezvoltarea emoțională la preșcolari
Dezvoltarea emoțională la copiii preșcolari se află, în primul rând, în mâinile părinților lor. Este o perioadă în care copilul încă nu s-a desprins în totalitate de părinți. Acesta va căuta în permanență senzația de siguranță pe care i-o oferă prezența mamei sau a tatălui.
Între 2 și 4 ani, copilul încă învață să comunice în limba maternă, însă aceasta este o perioadă în care poate dobândi cu ușurință cunoștințe lingvistice și într-o limbă străină. În plus, predarea la această vârstă se face mai mult prin joacă, astfel încât copilul nici nu își dă seama că, de fapt, urmează un curs.
e Abordarea aceasta este foarte benefică pentru copil: acesta nu se va simți constrâns, ci dimpotrivă: confortabil și bucuros să poată învăța în stilul său. Pentru el, totul va părea o joacă: muzica, dansul, poveștile și explorarea senzorială sunt stimulii folosiți în cadrul acestei activități – aceia la care, totodată, copilul reacționează cel mai bine la această vârstă. Astfel, confortul emoțional al celui mic va fi asigurat. Este recomandabil ca și părintele care participă împreună cu copilul să stăpânească limba engleză cel puțin la nivelul B1.
Acest tip de predare contribuie și la dezvoltarea socio-emoțională, cognitivă și motorie a copilului, pe lângă cea lingvistică. În plus, activitățile de acest tip îl vor ajuta să își dezvolte atenția, să își exerseze memoria și îi vor stimula latura creativă.
1.2. Dezvoltarea competențelor emoționale și sociale la preșcolari
Dezvoltarea competențelor emoționale și sociale la preșcolari este influențată în mod direct de 3 factori principali: familia, școala și mediul extrașcolar (activitățile cu prietenii în timpul liber, interacțiunile cu alte persoane în cadrul unor activități educative etc.).
Tu, ca părinte, ești cel care duce responsabilitatea cea mai mare, pentru că toate acestea sunt în mare parte în mâinile tale. Timpul de calitate pe care îl petreci împreună cu cel mic și cu ceilalți membri ai familiei, alegerea grădiniței la care merge, alegerea opționalelor și a activităților suplimentare, etc. Este important să dezvolți o relație apropiată bazată pe încredere, cu copilul tău, căci acest lucru va conta pe parcursul întregii vieți. Relația părinte-copil este sămânța din care se vor dezvolta ulterior și relațiile sale cu alte persoane: prieteni, colegi, profesori, parteneri.
Din perspectiva învățării, până la vârsta de 7 ani cea mai bună abordare este tot aceea a învățării prin joacă. Spre exemplu, cursurile de tip Playful English, special concepute pentru copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 7 ani. Specificul acestora constă în faptul că ele utilizează manuale speciale, adaptate vârstei, iar învățarea se face în mare parte cu ajutorul înregistrărilor video și audio și al materialelor creative.
Profesorii care dețin calificări internaționale – o parte dintre ei fiind chiar nativi – aplică metode moderne și atractive pentru copii, îmbinând jocul cu memorarea, repetiția, alternând activitățile dinamice cu dobândirea de noi cunoștințe. Abilitatea care se dezvoltă cel mai bine în această perioadă este cea de vorbire fluentă într-o altă limbă decât cea maternă – în acest caz anume, engleza.
1.3. Dezvoltarea socio-emoțională a școlarului
Etapa în care copilul tău începe să meargă la școală presupune ceva mai multă rigoare decât etapa grădiniței. Va avea colegi noi, profesori noi și un orar mai precis. Toate aceste schimbări vor fi pentru copil tot atâtea provocări. Susține-l și încurajează-l în această nouă etapă de viață, laudă-l ori de câte ori ai ocazia, dar explică-i cu răbdare cât de importantă este disciplina și organizarea în economia zilnică.
Încearcă să îi stabilești un program clar, pe ore, din care să nu lipsească activitățile în aer liber și distracțiile sale preferate. Învață-l să se organizeze și singur, pe cât posibil, iar atunci când și-a terminat sarcinile pentru școală sau treburile casnice (de exemplu, să își facă ordine în cameră, să își împerecheze șosetele, să își lipească etichete pe caiete și manuale, etc.), laudă-l și oferă-i un bonus în semn de apreciere. Poate fi vorba de un interval de joacă suplimentar, de o jucărie pe care și-o dorește sau de o înghețată.
Este important să faci acest lucru constant, pentru că astfel copilul va învăța ce înseamnă răsplata în urma efortului pe care îl face. Când va mai crește, va percepe diferit satisfacția de a obține rezultate bune la școală, spre exemplu, însă acum, când este încă mic, are nevoie de stimulente suplimentare. Capacitatea sa de teoretizare este încă redusă și încă nu înțelege că toate lucrurile pe care le învață acum – la școală, acasă sau în cadrul activităților extrașcolare – îi vor fi de mare folos în viitor. Poate că el ar prefera să nu meargă deloc la școală și să se joace toată ziua, tocmai de aceea stimulentele tale, verbale sau de atitudine, îi vor crea, deocamdată condiționat, obișnuințele care îi vor fi de folos pe viitor.
1.4. Dezvoltarea emoțională la adolescenți
Adolescența vine la pachet cu multe provocări. Copilul ajuns în această etapă se transformă, puțin câte puțin, într-un tânăr cu o individualitate din ce în ce mai conturată. La această vârstă, dezvoltarea emoțională depinde foarte mult de împrejurări și de contextul social. Adolescentul va petrece tot mai mult timp singur sau cu prietenii și ceva mai puțin timp cu părinții. Încearcă să nu îl presezi în această perioadă: la vârsta aceasta, copilul tău are nevoie de susținerea ta mai mult decât oricând.
Din perspectivă intelectuală, este o etapă în care cunoștințele deja acumulate devin tot mai solide, însă aici depinde și de tine, ca părinte, să îi oferi cele mai bune oportunități. Cursurile de limbă engleză pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani – English for Future Leaders – sunt mai complexe, aplicând o metodologie motivantă și interactivă. În paralel cu perfecționarea competențelor lingvistice, adolescenții sunt implicați în diverse proiecte și activități extracurriculare interesante, care îi pregătesc pentru provocările profesionale și relaționale cu care se vor confrunta în anii următori. Modulele propuse de EKA contribuie, printre altele, și la dezvoltarea abilităților de comunicare, a încrederii în sine și a capacităților de leadership.
2. Dezvoltarea emoțională în era digitală
În era digitală, în care și ție, ca adult, îți vine greu să îți mai imaginezi viața fără tehnologie, copilul tău are tendința de a fi mult mai conectat la aceasta decât la viața socială directă. De aceea, este bine să îl obișnuiești încă de mic cu activitățile în aer liber, excursii, participare la competiții sportive, ca suporter, sau la ateliere de creație, ș.a.m.d. Este importantă și participarea lui la cursurile educative interactive, din aceeași perspectivă.
Dezvoltarea emoțională a copiilor în raport cu activitățile instructiv-educative depinde foarte mult de stilul de predare și de abordarea psiho-pedagogică. Dacă nu poți interveni prea mult asupra sistemului școlar de stat, poți, în schimb, să alegi activitățile extrașcolare în funcție de aceste caracteristici. De asemenea, îți poți încuraja copilul să participe la tabere în care se va putea distra, dar în care își va putea îmbunătăți și abilitățile și cunoștințele.
3. Dezvoltarea emoțională în copilărie și efectele acesteia în viața adultă
Felul în care crește și se dezvoltă un copil este cel mai important element care va contribui la formarea caracterului său, la dobândirea unor obiceiuri sănătoase, la responsabilizare și la formarea propriei identități.
Chiar dacă tu îl vei vedea întotdeauna ca pe un copil, inclusiv atunci când va avea la rândul lui copii, nu uita că este o persoană care, la un moment dat, își va lua zborul și va deveni independentă. De aceea este atât de important să te ocupi cât de mult posibil de educația lui, și asta încă din fragedă pruncie.
Un alt lucru de luat în seamă este că, indiferent ce sfaturi îi vei da, el va fi mult mai influențat de fapte decât de cuvinte. Altfel spus, tu ești primul exemplu pentru copilul tău, iar el va avea tendința să îți copieze comportamentul.
Atunci când te simți insuficient pregătit, nu ezita să apelezi la specialiști. De exemplu, dacă tu nu ai talent la desen și pictură, dar cel mic are, și și-ar dori să se perfecționeze în acest domeniu, facilitează-i accesul la profesori, cluburi, ateliere sau cursuri adaptate vârstei sale. Dacă ți se pare uneori că te afli într-un impas, îți poate fi de folos să participi la evenimente, conferințe și proiecte dedicate îmbunătățirii relației dintre părinți și copii, și să urmezi sfaturile specialiștilor în creșterea și educarea copiilor.
Caută întotdeauna să fii informat cu privire la evoluția și modificările care apar în întreaga lume, fii la curent cu tendințele de pe piața muncii, cu abilitățile cel mai frecvent solicitate la angajare, astfel încât să îți poți ajuta copilul să se îndrepte către un domeniu de activitate de viitor. Fă tot posibilul să îi lărgești orizontul, pentru ca el să poată deveni un om realizat atât în plan personal, cât și profesional.
Sursă foto: Pixabay.com.