6 tradiții germane care să te inspire
Cultura germană a fost influențată și modelată de-a lungul istoriei bogate a Germaniei odată ca parte importantă a Imperiului Roman și mai târziu ca una dintre cele mai stabile economii din lume.
Astăzi, Germania găzduiește 84,4 milioane de oameni, germani și minorități de alte naționalități, care se respectă reciproc și împreună fac din Germania o țară a valorilor, a sărbătorilor unice și a obiceiurilor.
În acest articol vom explora șase dintre cele mai populare (și câteodată neobișnuite) tradiții și vom încerca să înțelegem însemnătatea din spatele fiecăreia.
Iată 6 dintre tradițiile noastre germane autentice preferate:
- Atârnarea lucrurilor pierdute în copaci
- Sărbătorile de Crăciun
- Artificii și vizionarea “Cinei pentru unul” de anul nou
- Karneval
- Timpul liber
- Oktoberfest
1. Atârnarea lucrurilor pierdute în copaci:
În Germania, se crede că atârnarea lucrurilor pierdute în copaci va ajuta oamenii să le regăsească. Această tradiție poate fi văzută pe tot cuprinsul țării, oamenii atârnând de ramurile pomilor tot felul de lucruri – de la pălării și mănuși, la chei și portofele. Poți vedea germani făcând-o pretutindeni de la micile sate la marile orașe și se consideră un fel de a demonstra recunoștință și de a-i ajuta pe ceilalți oameni.
În timp ce sunt multe teorii cu privire la de ce și când a început această tradiție, ea este doar o reflexie naturală a societății germane. Germanii sunt mai prietenoși unii cu alții decât alte națiuni nord-europene (deși s-ar putea să nu pară astfel). A avea grijă unul de altul este în caracterul lor.
Așadar, dacă îți pierzi vreodată mănușile sau pălăria, amintește-ți drumul din acea zi – și ai încredere că ai o șansă bună să le găsești pe ramura unui copac undeva de-a lungul drumului.
2. Sărbătorile de Crăciun:
Crăciunul este una dintre cele mai prețuite sărbători în Germania, cu o istorie lungă și multe tradiții care variază din loc în loc.
Anotimpul sărbătorilor de Crăciun începe cu Adventul (din latină adventus, “sosire”), care este perioada de patru săptămâni înaintea Crăciunului. Adventul începe într-a patra duminică înainte de Crăciun și fiecare săptămână are un focar specific. În mod obișnuit, prima săptămână se concentrează pe speranță, a doua pe iubire, a treia pe bucurie și a patra pe pace.
Copiii creează adesea calendare ale Adventului pe parcursul acestei perioade și sărbătoresc fiecare zi a anotimpului de Crăciun cu dulciuri sau mici cadouri. Unele familii își scot și decorează pomul de Crăciun în această perioadă, în timp ce multe aleg să facă astfel în ajunul Crăciunului.
Piețele de Crăciun sunt o parte integrală a sărbătorilor de Crăciun. Le poți găsi în aproape fiecare sat și oraș. Aici, oamenii pot cumpăra daruri de Crăciun tradiționale, pot încerca băuturi și mâncăruri festive și pot asculta muzică.
O altă tradiție populară din timpul Adventului este Weihnachtskranz (ghirlanda de Crăciun), care se aranjează adesea în case și biserici. Ghirlanda se face din ramuri veșnic verzi și se decorează cu lumânări, ornamente și panglici. Ea simbolizează lumina lui Hristos sosind în lume.
De asemenea, mulți germani încep să sărbătorească Crăciunul pe 24 decembrie, în loc de 25 decembrie. Aceasta este adesea cunoscut drept die Heilige Nacht (sfânta noapte). Familiile și prietenii se alătură în Ajunul Crăciunului pentru a sărbători, pentru a face schimb de daruri și pentru a mânca mâncăruri tradiționale de Crăciun precum Stollen (prăjitură cu fructe) și Lebkuchen (tartă dulce).
O altă tradiție de Crăciun populară este Noaptea Krampus. Krampus este o figură demonică care îl acompaniază pe Nikolaus în timpul Crăciunului și este adesea portretizat drept o creatură cu coarne, o limbă lungă și copite despicate. Krampus este cunoscut drept cineva care pedepsește copii năzdrăvani dându-le bătaie cu un băț sau vârându-i în sacul său.
Nopțile de Krampus se țin în mod obișnuit pe 5 decembrie și include parade, costume, concursuri și alte activități festive. Ele sunt o modalitate de a intra în spiritul Crăciunului și de a se distra în timp ce sărbătoresc unul dintre cele mai faimoase personaje de sărbătoare.
3. Artificii și vizionarea “Cinei pentru unul” de anul nou:
Artificiile sunt sinonime cu sărbătorile de Anul Nou pe tot cuprinsul lumii, iar Germania nu este o excepție. Pe 31 decembrie, germanii sărbătoresc Silvester (Anul Nou) prin artificii – dar abordarea lor este diferită de a altor țări.
Germanii își iau artificiile destul de în serios. Cu câteva zile înainte de 31 decembrie, 90% din populația Germană se transformă în pirotehnicieni experimentați și aproape toată lumea începe să lanseze artificii aproape peste tot. Dacă nu ești obișnuit cu asemenea sărbători, această tradiție de Anul Nou poate părea înfricoșătoare, dar nu-ți face griji – de obicei germanii reușesc să evite hazarde majore.
O altă tradiție populară de Anul Nou în Germania este vizionarea “Cinei pentru unul”. Această scurtă schiță de comedie englezească s-a difuzat la televiziunea germană în fiecare an din 1963 și a devenit un fenomen cultural.
Schița urmărește o femeie în vârstă sărbătorindu-și cea de-a 90-a zi de naștere cu o petrecere la cină, unde majordomul ei trebuie să le țină locul celor patru prieteni absenți.
În timp ce schița le-ar putea părea unora morbidă, este de fapt un fel lejer pentru germani de a-și lua la revedere de la anul care a trecut. “Cină pentru unul” este unul dintre cele mai privite programe TV din Germania în fiecare an. Îl poți privi aici sau poți vedea această versiune mai nouă pentru a înțelege ce se află în spatele acestei tradiții bizare.
4. Karneval:
Karneval (de asemenea numit Fasching în părțile Germaniei estice și sudice, precum și în Austria) este o festivitate care are loc fiecare an. Începe pe 11 noiembrie la ora 11:11 am, își atinge apogeul de Rosenmontag (Lunea Trandafirilor sau Lunea Îmbrâncelii) și se sfârșește în Miercurea Cenușei. Cele mai faimoase Carnavaluri de sărbătoare au loc în Cologne, Düsseldorf, Mainz și Aachen.
Pe parcursul Carnavalului, oamenii se costumează și participă la parade, petreceri și alte sărbători. Este timpul pentru relaxare, distracție și savurarea bucătăriei germane înainte să înceapă vremea mai solemnă a postului mare. Este de asemenea un fel pentru germani de a-și sărbători cultura și tradițiile și, la fel ca pe toate celelalte lucruri din viața lor, ei o fac cu cea mai înaltă importanță.
5. Timpul liber se ia foarte în serios:
În Germania, timpul liber se ia foarte în serios. Spre deosebire de Statele Unite unde mulți oameni își iau zile de vacanță, dar încă lucrează de la distanță sau mai țin legătura cu biroul, germanii se detașează complet de muncă în timpul lor liber.
Aceasta este în parte deoarece germanii au o cultură care respectă echilibrul muncă-viață mult mai mult decât a americanilor. În Germania, așteptarea generală este că angajații nu își vor verifica emailul sau primi apeluri de la serviciu în timpul lor liber. Chiar dacă o fac, se pot aștepta să fie certați prietenește de șeful și colegii lor când se întorc la muncă.
Această concentrare pe deconectarea de lucru în timpul vacanței ajută să se asigure că germanii chiar se bucură de timpul lor liber. Ei nu sunt constant stresați cu privire la lucru și se pot relaxa și reîncărca pe deplin. Aceasta are efectul de a-i face mai productivi când sunt la muncă.
Germanii de asemenea își iau sărbătorile foarte în serios în ceea ce privește intervalul de timp. Ei plănuiesc adesea cu mult în avans și se asigură să își ia toate zilele desemnate lor. Se asigură că au o pauză adevărată de la muncă și se pot bucura pe deplin de timpul lor departe de aceasta.
Per total, germanii văd timpul de vacanță sau timpul liber ca pe o parte importantă a vieții – ceva de care să se preleveze și să se bucure la maxim. Aceasta este o mentalitate care contribuie la echilibrul puternic muncă-viață al culturii lor și rezultă în angajați care sunt per total mai productivi și mai mulțumiți.
6. Oktoberfest:
Oktoberfest este cel mai mare Volksfest (festival al berii) din lume și se ține în fiecare an în Munich, Germania. Festivalul ține 16 zile și atrage milioane de oameni din toată lumea.
Originile Oktoberfestului datează de la 1810, când Prințul Moștenitor Ludwig I al Bavariei s-a căsătorit cu Prințesa Therese a Saxoniei-Hildburghausenului. Pentru a sărbători căsătoria, cuplul a găzduit o mare petrecere în câmpurile de dinafara Munichului. Petrecerea a fost așa un succes încât a fost repetată în următorul an și în cele din urmă a devenit un eveniment anual.
Astăzi, Oktoberfest este faimos pentru corturile sale cu bere, mâncare Bavareză și muzică tradițională Germană. Și, desigur, berea – care se servește în pahare speciale de bere de un litru numite maß.
Festivalul atrage oameni de pe toate cărările vieții. Fie că vrei să încerci mâncare Germană, sau iubești berile Germane, sau doar vrei să experimentezi ceva cultură Germană autentică, Oktoberfest cu siguranță merită experimentat.
Concluzie:
Germanii se mândresc cu tradițiile lor, ceea ce se vede în felul în care își sărbătoresc unele dintre cele mai populare festivaluri pe parcursul anului, precum și în felul în care se comportă zi de zi. De la artificii de Anul Nou la a atârna lucruri pierdute în copaci, aceste tradiții au semnificații adânc înrădăcinate care adesea reflectă istoria și cultura bogate ale Germaniei.