![5 povesti de succes cu romani cunoscatori de germana](https://germana-copii.ro/wp-content/uploads/2022/06/poza-articol-blog-germana-2.png)
Limba germană împlinește visuri: 5 povești de succes cu români cunoscători de germană
Autoare: Ilinca Stroe
O limbă străină este o poartă deschisă spre lume. Puțini se mai îndoiesc astăzi că stăpânirea unei alte limbi decât cea maternă creează oportunități ce imprimă vieții noastre un anumit curs: engleza, de pildă, ne va duce spre studii în țările cu cele mai performante universități (Marea Britanie, SUA) sau spre o carieră într-un mediu cosmopolit; franceza ne poate orienta spre diplomație sau profesorat, ori spre spațiul african; japoneza ne va purta către vreun masterat în Țara Soarelui Răsare, sau poate către o profitabilă carieră de traducător.
O limbă străină cu siguranță marchează o direcție (și un fel de a fi!) în viață. Doar că studiul unei limbi străine începe, de regulă, la o vârstă la care suntem foarte puțin conștienți de aceste aspecte. Copii fiind, noi înșine nu știm dacă să alegem engleza sau germana, italiana sau chineza. Pentru această alegere timpurie trebuie să contăm total pe bunul fler al părinților noștri: ei sunt cei care ne vor orienta spre o limbă sau alta, care ne vor înscrie la un curs sau altul. Ei sunt cei care decid pentru noi, inițial – cu speranța că, în timp, vom descoperi noi înșine oportunitățile pe care ni le aduce limba studiată și vom ști să le fructificăm.
Pentru părinții care decid, așadar, spre ce limbă străină să își îndrume copiii, am pregătit în acest articol cinci povești de succes prilejuite de limba germană. Cinci cazuri de români care, alegând să învețe germana, își croiesc sau și-au croit cu ajutorul ei, grație ei, un drum admirabil în viață. Pe scurt, cinci modele de luat în seamă de către orice copil care se apucă să studieze limba germană.
1) Diana Dehelean a fost singura elevă din județul Timiș care a luat un 10 perfect la Bac în 2018 – rezultat meritoriu datorat, așa cum a declarat tânăra, muncii asidue, hotărâte. Diana a făcut germană la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara, pe care l-a și absolvit. Datorită rezultatelor școlare remarcabile, dar și nivelului ei de competență în limba germană, Diana a primit o ofertă de bursă de studii în Germania din partea Oficiului German de Schimb Academic, decizând să se orienteze spre o facultate de Drept, o specializare în Drept European și o carieră internațională în domeniul drepturilor omului.
2) Răzvan Faltinschi a avut norocul ca, prin niște împrejurări familiale, să poată începe studiul germanei chiar în Germania, unde a făcut clasele I-IV. Revenit în țară, el a urmat Colegiul Național Alexandru Papiu Ilarian din Târgu Mureș, unde a continuat să își perfecționeze germana, fiind selectat nu mai puțin de patru ori pentru olimpiada națională de limba germană. În clasa a X-a, Răzvan a obținut o bursă pentru a studia în Germania șapte luni, iar pentru ca facultatea (inginerie, specializarea Drumuri și Poduri) să și-o poată face tot acolo, a avut grijă să obțină Sprachdiplom nivel C1, atestatul obligatoriu pentru admiterea la universități germane.
3) Profesorul Adrian Constantin, de la Universitatea din Viena, este astăzi și cetățean austriac. Născut la Timișoara, el a învățat germana tot la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, cunoașterea acestei limbi, dar și a englezei, prilejuindu-i ulterior studii postuniversitare și posturi academice într-o suită de instituții prestigioase: universitățile din Basel și Zürich, Trinity College Dublin, King’s College London. Specializat în modelarea matematică a curenților și valurilor care au efect asupra fenomenelor meteorologice, profesorul Constantin a primit în 2020 Premiul Wittgenstein („Nobelul Austriei”) pentru contribuția sa inovatoare în domeniu.
4) Cătălin Dorian Florescu e alt exemplu de timișorean care a obținut succese notabile datorită germanei. Născut în 1967, la 15 ani Cătălin a emigrat cu familia în Elveția, unde nu doar că a învățat germana cât să își obțină licența în psihologie de la Universitatea din Zürich, ci a adoptat-o în cariera sa ulterioară de scriitor. Ca autor de limbă germană, Cătălin are la activ șase romane ce tratează inclusiv viața din România comunistă, scrierile lui fiind excelent primite de publicul din Elveția, Germania și Austria, și recompensate cu numeroase premii literare. În 2017, Statul Român i-a acordat lui Cătălin Medalia de Cavaler pentru merite culturale.
5) Raul Mândru s-a născut la Brașov, într-o familie în care, una dintre bunici fiind săsoaică, părinții au insistat ca băiatul să învețe germana. Odată ce a absolvit Liceul German Honterus din oraș, la 19 ani Raul s-a înarmat cu un portofoliu bine pus la punct și, hotărât să studieze graphic design de la cei mai buni din domeniu, și-a asigurat un loc la Fachhochschule Dortmund. Nu absolvise încă, atunci când a fost invitat să se alăture echipe de creație publicitară de la agenția Ogilvy Düsseldorf, căreia i-a adus, la câteva luni după terminarea facultății, primul Leu de Aur din istoria agenției, obținut la celebrul Festival de Publicitate de la Cannes.
Fie că e vorba de inginerie, științe sau discipline umaniste, așadar, buna stăpânire a limbii germane le poate aduce românilor prestigiu, recunoaștere, premii – împlinire. O țintă prea înaltă? Nu și dacă urmărirea ei începe chiar azi: prin înscrierea copilului la primul său curs de germană.
Surse
<https://jurnalul.ro/stiri/observator/raul-mandru-un-roman-de-doi-lei-679413.html>
Die Deutsche Akademie Bukarest, divizia de limba germană a International House Bucureşti, oferă cursuri de germană online și față în față pentru copii de 7-17 ani, inclusiv în vederea pregătirii pentru examenele internaționale ÖSD („Österreichisches Sprachdiplom”). Informaţii şi înscrieri: germanapentrucopii@ih.ro sau 0733 102 155.