Experiența mea ca bursieră în Germania – Partea I
Școala de vară, perioada de studenție și activitatea profesională
Școala de vară, perioada de studenție și activitatea profesională
Pe lângă anii dedicați studiului, perioada ca bursieră în Germania a fost una foarte bogată din mai multe puncte de vedere: am avut parte de momente de neuitat pe numeroasele străzi elegante și parcuri liniștite, croaziere uimitoare peste fluviul Rin, cele mai bune cursuri de dans și arte marțiale, bilete la operă pentru numai cinci euro, discuții creative în timp ce mă plimbam prin pădurea învecinată orașului, cel mai bine plătit loc de muncă de până atunci și am găsit chiar și o casă pe placul meu în care să locuiesc.
Sunt nerăbdătoare să vă povestesc și vouă cum a fost pentru mine ca studentă, rezidentă și angajată în Germania timp de aproape trei ani:
- Bursa DAAD
- Experiența mea ca studentă la Universitatea Heidelberg
- Școala de limbă germană Carls Duisberg Centren
- Experiența mea ca studentă la Universitatea Rhein-Main
- Experiența mea de lucru în Germania
1. Bursa DAAD
Foto: Raluca Neferu. Alături de ceilalți bursieri DAAD la întâlnirea generală.
În fiecare an, Serviciul German de Schimb Academic (DAAD) sprijină peste 100.000 de studenți și cercetători din întreaga lume, ceea ce îl face cea mai mare organizație de finanțare de acest gen din lume.
Bursele DAAD nu trebuie rambursate. Acestea constau, de obicei, într-o plată lunară (în prezent, de exemplu, 934 EUR pentru absolvenți și 1.200 EUR pentru doctoranzi) și o indemnizație de călătorie forfetară. În multe cazuri, DAAD vă oferă, de asemenea, asigurare de sănătate, accidente și răspundere civilă. În funcție de programul de burse, există și beneficii suplimentare, cum ar fi o indemnizație unică de cercetare, prestații familiale sau fonduri pentru cursuri de limbă. Beneficiile oferite de programul de burse respectiv sunt descrise în apelul de candidaturi din baza de date a burselor.
Întregul proces de selecție a durat aproximativ șase luni, iar pregătirea dosarului a fost una foarte laborioasă. Pe lângă cunoștințe de limba germană de nivel C1, au fost necesare adeverințe, diplome de participare la diverse activități, inclusiv de voluntariat, fișa matricolă și, în general, dovada întregii activități școlare, extrașcolare și academice până în acel moment.
Pentru mai multe detalii, puteți contacta DAAD România la adresa https://www.daad.ro/ro/, iar ei vă vor consilia pe toată durata aplicației.
2. Experiența mea ca studentă la Universitatea Heidelberg
Foto: Raluca Neferu, alături de colegii de grupă C1
Atmosfera celei mai vechi universități din Germania oferă oamenilor din întreaga lume un mediu primitor și provocator pentru a-și extinde interesul pentru limba și cultura germană.
Școala Internațională de Vară oferă trei cursuri de limbi străine diferite, fiecare cu propriul său set divers de provocări.
Cursurile de limbă de bază au loc dimineața; după-amiaza, participanții pot lua parte la o varietate de cursuri gratuite legate de nivelul lor de curs. În plus, au loc variate workshop-uri și prelegeri. Studenții nativi germani însoțesc participanții la o varietate de evenimente culturale și sociale. La finalizarea cursului, toți participanții primesc un certificat de participare.
3. Școala de limba germană Carl Duisberg Centren
Foto: Raluca Neferu. Alături de colegii de la cursul de limbă de nivel C1.
Programele educaționale calificate de la Carls Duisberg Centren permit învățarea de succes pentru job, studiu și viața de zi cu zi. Cursurile lor sunt orientate către obiective și ajută la avansarea din punct de vedere lingvistic și profesional. De asemena, oferă o experiență interculturală suplimentară la fața locului, ceea ce pentru mine a fost util pentru a mă conecta cu ceilalți colegi din grupă.
4. Experiența mea ca studentă la Universitatea Rhein-Main
Universitatea RheinMain, care are campusuri în mai multe orașe, este binecunoscută pentru programele de studii de Științe sociale și Design de comunicare.
Eu am studiat un program de Master în Arhitectură de interior în cadrul facultății de Design conceptual în campusul din Wiesbaden.
Fiind o universitate de științe aplicate, s-a pus un accent deosebit pe o educație bazată pe practică. Acest obiectiv a fost atins prin furnizarea de laboratoare din campus, proiecte practice și semestre de stagiu în Germania și în străinătate, precum și programe de studii cooperative.
Universitatea de Științe Aplicate RheinMain este o universitate cosmopolită cu numeroși parteneri internaționali și universități partenere de pe fiecare continent, inclusiv 80 de universități partenere europene. Aceasta are plăcerea de a primi studenți internaționali și lectori invitați și, astfel, facilitează activitățile interculturale în Germania.
Programul a fost plin cu proiecte interesante și în același timp relaxat, în sensul că a fost întotdeauna suficient timp pentru a finaliza proiectele alocate, iar deciziile de învățare au fost gestionate democratic. Profesorii au acceptat adesea cererile studenților, oferind în același timp îndrumări neprețuite în gestionarea proiectelor. Profesorii înșiși erau profesioniști în domeniile lor, adăugând perspectivele experienței lor la curriculum.
5. Experiența mea de lucru în Germania
Ca în majoritatea locurilor, cât de ușor este să obții un loc de muncă în Germania depinde de calificările tale.
Lucrul în Germania are beneficii care depășesc cu mult dezavantajele oferite de alternative.
În Germania, angajații sunt apreciați destul de mult. Angajații au o mulțime de organizații care le protejează drepturile, iar dacă te plângi, cineva te va asculta. Ca angajat, nu vei fi exploatat și nu ești la cheremul unui șef răutăcios.
De asemena, având în vedere costurile scăzute ale vieții, salariul din Germania mi-a permis să mă bucur de un standard de trai ridicat, cu o mulțime de activități distractive, punând deoparte bani serioși.
În concluzie, Germania este una dintre puținele țări în care combinația dintre costurile scăzute de viață și salariul mare vă permite să economisiți. Este o experiență economică eliberatoare.