Competențele de germană conform cadrului european comun de referință
Învățarea limbilor străine depășește simpla memorare a vocabularului și a regulilor gramaticale. Pentru a deveni un vorbitor competent, trebuie să te concentrezi, de asemenea, pe pronunție, gramatică, vocabular și comunicare non-verbală.
Întrebarea este: cum se pot evalua toate aceste abilități? Există o strategie pentru a învăța mai eficient și pentru a măsura progresul făcut?
Cadrul european comun de referință pentru limbi (CEFR) a fost dezvoltat în acest scop de Consiliul Europei. Țelul a fost să se asigure că însuşirea limbii, aplicarea limbii şi competenţa lingvistică a elevilor și studenților din Europa sunt transparente şi comparabile. Pentru a face acest lucru, CEFR a examinat calificările parțiale (înțelegerea cititului, înțelegerea ascultării, scrisul și vorbirea) și a formulat șase niveluri de competență.
- Context teoretic
- Activități de limbaj
- Domenii
- Competențe
- Niveluri CEFR
1.Context teoretic
CEFR împarte competențele generale în: cunoștințe, abilități și competențe existențiale cu competențe comunicative particulare în competență lingvistică, competență sociolingvistică și competență pragmatică.
CECR are trei dimensiuni principale:
- activități lingvistice
- domeniile în care se desfășoară activitățile lingvistice
- competențele pe care o persoană se bazează atunci când se angajează în ele.
2.Activități de limbaj
CEFR distinge patru tipuri de activități lingvistice:
- recepție (ascultare și citire),
- producție (vorbit și scris),
- interacțiune (vorbit și scris)
- mediere (traducere și interpretare).
3.Domenii
Competențele comunicative generale și particulare sunt dezvoltate în diverse contexte, în diverse condiții și constrângeri. Aceste contexte corespund unor sectoare ale vieții sociale și sunt numite domenii. Se disting patru domenii largi:
- educațional,
- ocupațional,
- public
- personal.
4.Competențe
Un utilizator de limbă poate dezvolta diferite grade de competență în fiecare dintre aceste domenii și pentru a ajuta la descrierea acestora, CEFR a oferit un set de șase niveluri comune de referință (A1, A2, B1, B2, C1, C2).
Nivelurile de bază sunt:
- A: Utilizator de bază
- B: Utilizator independent
- C: Utilizator competent
Acestea sunt apoi împărțite în șase niveluri de limbă.
5.Diferitele niveluri ale CEFR
A1 – Nivel elementar
Germana de nivel A1 este adesea firesc văzută ca fiind mai ușoară pentru începători în comparație cu nivelurile de competență mai înalte. Vorbitorii de engleză se pot confrunta cu unele provocări, dar beneficiază și de asemănări lingvistice.
Mai mult, vocabularul și structurile gramaticale ale limbii germane de nivel A1 le permit cursanților să înțeleagă elementele esențiale ale limbii cu relativă ușurință.
Nivelul A1 în limba germană este un nivel de competență al începătorului. În timp ce limba germană de nivel A1 reprezintă o înțelegere de bază a limbii, ești încă în primele etape ale călătoriei tale de învățare a limbii.
Cursantul de nivel A1 poate să înțeleagă și să folosească expresii cotidiene familiare și expresii foarte elementare care vizează satisfacerea unor nevoi de tip concret. Poate să se prezinte pe sine și pe alții și poate să pună și să răspundă la întrebări despre detalii personale, cum ar fi unde locuiește, persoanele pe care le cunoaște și lucrurile pe care le are. Poate interacționa într-un fel simplu, cu condiția ca interlocutorul să vorbească rar și clar și să fie dornic să ajute.
Numărul de ore necesare pentru a atinge nivelul (începând de la nivelul începător): 90-110 ore.
A2 – Nivel pre-intermediar
Nivelul german A2 este considerat a fi moderat. Utilizatorul de nivel A2 necesită o înțelegere mai profundă a gramaticii și vocabularului, precum și capacitatea de a face propoziții mai complexe în comparație cu nivelul A1.
La acest nivel, este de așteptat să aveți o stăpânire de bază a timpurilor și a structurilor de propoziții mai avansate.
Deși testul de germană de nivel A2 poate prezenta unele provocări, este, în general, considerat un nivel realizabil pentru cursanții care studiază limba în mod constant.
Un vorbitor de nivel A2 poate înțelege propoziții și expresii utilizate frecvent legate de domenii de cea mai mare relevanță (de exemplu, informații personale și de familie foarte elementare, cumpărături, geografie locală, angajare). Poate formula sarcini simple și de rutină care se bazează pe un schimb simplu și direct de informații despre chestiuni familiare din viața de zi cu zi. Poate descrie în termeni simpli momente din trecutul său, mediul imediat și chestiuni de nevoie imediată.
Numărul de ore necesare pentru a atinge nivelul (începând de la nivelul începător): 220 – 280 ore.
B1 – Nivel intermediar
Pentru a pune lucrurile în context, pentru examenul de nivel A2, ar trebui să cunoști cel puțin 1300 de cuvinte comune în germană. Pentru limba germană de nivel B1, trebuie să înveți cel puțin încă o mie de cuvinte de germană. În total, 2400 de cuvinte germane. Această învățare poate deveni destul de complexă, din cauza multor genuri și pluraluri de reținut.
Deci, practic, depinde în totalitate de tine cât de serios înveți limba germană. Dacă ai studiat bine la nivelurile anterioare, atunci nivelul de germană B1 nu este o sarcină dificilă pentru tine.
Ce ar trebui să faci pentru a cunoaște limba germană la nivel B1?
Începi să îți exprimi nevoile complexe în diferite situații și încerci să incluzi o gamă largă de vocabular, fraze lungi și structură variabilă în limba pe care o auzi, vorbești și scrii.
Poți face față multor situații care apar în timpul călătoriei într-o zonă în care se vorbește limba germană. Puteți scrie un text simplu legat de subiecte familiare sau de interese proprii. Poți descrie experiențe și evenimente, speranțe și ambiții și poți oferi pe scurt motive și explicații pentru opinii și planuri.
Numărul de ore necesare pentru a atinge nivelul (începând de la nivelul începător): 360 – 440.
B2 – Nivel intermediar-superior
Pregătirea pentru un examen de germană de nivel B2 necesită o abordare sistematică și o practică dedicată. Mai mult, pentru a studia în Germania, universitățile necesită, de obicei, să aveți cunoștințe de limbă germană de nivel intermediar superior până la avansat (B2/C1).
De obicei, este nevoie de aproximativ 100 de ore de studiu dedicat pentru a învăța limba germană B2. Acest lucru poate varia în special în funcție de cunoștințele tale anterioare despre limbă și de cât timp poți dedica învățării acesteia.
Utilizatorul de nivel B2 poate înțelege ideile principale ale unui text de nivel complex atât pe subiecte concrete, cât și abstracte, inclusiv discuții ce conțin vocabular tehnic din domeniul său de specializare. Poate interacționa în mod fluent și spontan cu vorbitorii nativi, fără efort pentru oricare dintre părți. Poate produce text clar și detaliat pe o gamă largă de subiecte și poate explica un punct de vedere asupra unei probleme de actualitate, oferind avantajele și dezavantajele diferitelor opțiuni.
Numărul de ore necesare pentru a atinge nivelul (începând de la nivelul începător): 550 – 650.
C1 – Nivel avansat
Nivelul C1 în germană necesită un nivel de limbă foarte înalt și, prin urmare, este dificil. Pentru mulți studenți, nivelul C1 în limba germană este o mare provocare. Cu toate acestea, există și multe resurse pentru a vă pregăti pentru examen. Cu motivația potrivită și voința de a promova examenul, oricine poate trece de nivelul C1.
Utilizatorul de nivel C1 poate înțelege o gamă largă de texte lungi cu multe detalii și poate recunoaște semnificația implicită. Își poate exprima ideile în mod fluent și spontan, fără a căuta expresii. Poate folosi limba în mod flexibil și eficient în contexte de ordin social, academic și profesional. Poate produce text clar, bine structurat și detaliat pe subiecte complexe, arătând utilizarea controlată a modelelor organizatorice, a conectorilor și a dispozitivelor coezive.
Numărul de ore necesare pentru a atinge nivelul (începând de la nivelul începător): 800 – 900.
C2 – Nivel experimentat
Un vorbitor de nivel C2 poate înțelege ușor tot ce aude sau citește. Poate rezuma informații din diferite surse vorbite și scrise, poate reconstrui argumente și relatări într-o prezentare coerentă. Poate să se exprime spontan, fluent și convingător, diferențiind nuanțe mai fine de înțeles chiar și în cele mai complexe situații.
Numărul de ore necesare pentru a atinge nivelul (începând de la nivelul începător): 1000 – 1200
Prin cursurile de limba germană de la DEKA și International House, vă asigurați că învățați de la experți din industrie pentru a acoperi toate cele patru abilități lingvistice: vorbit, ascultat, citit și scris, iar toate cerințele examenelor vor fi acoperite în cursurile noastre cuprinzătoare de la nivelul A1 până la nivelul C2!